Това съобщи началникът на главното следствено управление Иван Деревянко на пресконференция в Киев, цитиран от РИА Новости.

На 11 октомври бившият украински премиер бе осъдена на 7 години затвор.
Киевският съд постанови, че Тимошенко е превишила служебните си правомощия при подписването на газовите договори с Русия през януари 2009 година. Със своите действия тя е причинила и щети на „Нафтогаз Украйна” в размер на 1,5 милиарда гривни (137,5 милиона евро).
Освен това магистратите удовлетвориха иска на „Нафтогаз Украйна” срещу бившия премиер в същия размер.

Сега става дума за 405 милиона долара, които корпорацията „Единни енергийни системи на Украйна” е дължала на Министерството на отбраната на Русия през 90-те години, когато начело на компанията е била Тимошенко. В Русия процесът срещу нея беше прекратен преди няколко години заради давност, предаде "Фокус".

По-рано днес в. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Юлия Тимошенко скоро ще бъде освободена, като цитира дъщеря й - Евгения Кар.
Омъжената за британец Евгения обаче разказва пред изданието, че през месеците, прекарани в затвора, майка й е получила от посетителите си много документи, сред които имало написани на ръка бележки известни на затворническия жаргон като "малява", съобщава БТА.

Това са обикновено съобщения, които затворниците разменят помежду си тайно. В случая с Тимошенко въпросните "малява" не били обикновени, а бележки от политици от Европа, включително от двама президенти, двама премиери и трима външни министри. Конкретни имена не се посочват.

В бележките се казвало: "Не губете дух, ние сме с Вас и няма да Ви изоставим!", разказва дъщерята на Тимошенко. "Това е по-добре отколкото изявления в пресата или по новините, защото е лично обещание от тези хора, че майка ми няма да бъде изоставена", допълва Кар.

Перспективите заради присъдата на Тимошенко Украйна да бъде международно изолирана поставиха президента Виктор Янукович в необичайно трудно положение, отбелязва "Ню Йорк Таймс". Западният натиск върху него по случая с бившата премиерка вече си има и краен срок - 20 октомври, когато би трябвало Янукович да посети Брюксел. Някои европейски представители намекнаха, че може да откажат да го приемат.

Янукович може да се спаси от трудната ситуация два дни по-рано, на 18 октомври, когато украинският парламент ще се събере, за да обсъди проектозакон, който би могъл да декриминализира престъплението на Тимошенко. Още същия ден Янукович би могъл да подпише новоприетия закон и така властите да понесат минимални загуби от цялата ситуация, пише изданието, като цитира украинския депутат от опозицията Арсений Яценюк.

Следващата седмица адвокатите на Юлия Тимошенко пък ще обжалват присъдата, пише руският в. "Комерсант", като се позовава на представители на защитата.
"Ще настояваме пред апелативния съд, че не бива да се търси наказателна отговорност за политически решения и действия", заявил пред всекидневника Микола Сирий, адвокат на Тимошенко.
Очаква се жалбата да бъде разгледана до четири месеца
. Ако бъде отхвърлена, защитата ще сезира Висшия специализиран съд за граждански и наказателни дела, посочва изданието.

Другият адвокат на осъдената - Юрий Сухов пък твърди, че "последна инстанция в процеса" ще бъде Европейският съд за правата на човека.

"Като хвърли Юлия Тимошенко в затворническа килия, Янукович й причини физически и морални страдания. В политически и морален план обаче президентът се застреля в крака. Шансовете "мъченицата" Тимошенко да стане следващият лидер на Украйна рязко нараснаха. И днешният президент няма как да обърне нещата", пише пък всекидневникът "Московский комсомолец".